Canada (2011): City-trip Montreal


 

Reisinspiratie: City-trip Montreal als onderdeel van onze 16 daagse rondreis door Oost-Canada met Anja gedurende de vakantie in mei 2011.

 

Vieux-Montreal

Aan de oude haven, in de oude stad van van Montreal, ligt ons hotel Auberge-du-Vieux-Port . Ietwat moeilijk te vinden is het wel, want Montreal is een van de grotere steden van Canada, en dat merk je qua verkeersdrukte. Het hotel is gevestigd in een van de gerestaureerde pakhuizen. De kamers hebben nog de oude balken van weleer, maar voor de rest is alles volledig gerestaureerd. Vanuit ons raam kijken we uit op de plaats waar Montreal ontstaan is. De oude haven wordt nu omringd door een groot park met opvallend veel bezoekers, door een groot IMAX theater en congresscenter, en verder door heel veel restaurants. Met het mooie weer lekker om je te ontspannen en er rustig rond te lopen.

 


Montreal

De stad kenmerkt zich door het samengaan van oud en nieuw. Oud zijn net name de haven, de aanliggende pakhuizen en pleintjes, de kleine straatjes in hte oude gedeelte en de kerken. Nieuw staat met name voor de bestaande – en nieuw te bouwen wolkenkrabbers. De stad is ook het juridische hart van Canada en straalt dat ook uit met z’n gerechtsgebouwen en grote aantal (grote) bedrijven op fiscaal gebied. Ook hier weer veel standbeelden van bekende personen uit de historie, en natuurlijk van de veteranen uit de diverse wereldoorlogen.

 

Ville Souteraine

Onder een deel van de stad, voornamelijk onder de wolkenkrabbers, is een ondergrondse winkelgalerij gecreeerd welke maar liefst 40 kilometer uitgestrekt is. Duizenden kleine winkels, restaurants en bars zijn met elkaar verbonden en via een wolkenkrabber of overheidsgebouw neem je de roltrap om weer bovengronds te komen. Heel apart om mee te maken en te ervaren hoe hiermee structureel extra ruimte gecreëerd wordt voor veelal kleinere bedrijfjes. Heel apart.

 

Lichtshow in kerk

In de Basilique Notre-Dame wordt die avond een lichtshow gegeven. Op inventieve en interactieve wijze wordt de ontstaansgeschiedenis van de kerk verteld. In het begin wordt video op grote schermen rondom je heen gepresenteerd, begeleidt door twee personages uit het verleden aan weerkanten op de TV. Aan het eind verdwijnen de schermen en worden besproken onderdelen in de kerk uitgelicht. Een perfecte manier om kerk en tourisme te combineren (en donaties te verkrijgen).

Klik HIER voor alle foto’s !!