Canada (2011): City-trip Ottawa

Reisinspiratie: 19 daagse rondreis met Anja gedurende de vakantie in september 2006.

Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada en herbergt heel veel overheidsgebouwen, te herkennen aan de Canadese vlaggen op het dak. Het is een stad met veel groen, en een combinatie van oude huizen en supermoderne glazen gebouwen. Wel heel relaxed, en de vele parken worden door jong en oud goed bezocht. Dat komt natuurlijk ook door het perfecte weer als we er zijn, tussen de 28 en 32 graden. Ideaal dus om lekker door de stad te slenteren en bij het vallen van de avond op het terras van de Ierse pub fisch and chips te eten. Heerlijk in die ambiance.

Herdenken

De stad Ottawa specifiek, maar ook heel Canada als land, herdenkt de veteranen uit de diverse oorlogen intensief. Zeer veel Canadese militairen zijn dan ook niet teruggekomen uit de diverse oorlogen. Zo hebben maar liefst 60.000 Canadesen het leven gelaten in de eerste wereldoorlog (1914-1918), en 40.000 Canadese geallieerde militairen hebben zich opgeofferd om o.a. ons Nederlanders te bevrijden in de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945. Maar jeziet aan alles dat iedereen met respect omgaat met de veteranen. Niet alleen aan de standbeelden in de stad, maar vooral ook hoe trots de inwoners zijn als een groep veteranen in vol ornaat (weer eens) op de foto wordt gezet of op camera gezet worden. En de veteranen genieten nog het meest …. en terecht !

Parlement

Het Parlementsgebouw is een “must-see” in Ottawa, en terecht ! Niet alleen de buitenkant, maar juist de binnenkant is erg indrukwekkend. We krijgen een rondleiding en na de gebruikelijke scherpe controle lopen we langs de verschillende ruimtes. De een nog indrukwekkender als de andere, met vele foto’s van Queen Elisabeth en de pracht en praal die je van een Commenwealth natie mag verwachten. Boven op de toren kijk je prachtig over de stad uit, en zijn de contouren van de stad vanaf 1 punt goed te zien.

Bibliotheek

Het meest indrukwekkend in echter de bibliotheek van het Parlementsgebouw. Een zeshoekige toren welke compleet van hout is opgetrokken, met duizende boeken langs de torenhoge muren. Zo’n beetje heel Ottawa is in het nabije of verre verleden wel een keer afgebrand, zo ook bijna de bibliotheek. Gelukkig kon bij de laatste brand in het Parlementsgebouw de bibliotheek bewaard worden, en kan iedereen genieten van deze unieke ruimte. Een van de indrukwekkendste interieurs welke ik gezien heb op de wereld, en zeker een bezoek waard als je in de buurt bent.

  Klik HIER voor alle foto’s !!