Canada (2011): Rondreis Oost-Canada

RLogo Barroneisinspiratie: 16 daagse rondreis met Anja gedurende de vakantie in mei 2011 door Oost-Canada. Reisorganisatie: Barron Travel.

 

De rondreis

De rondreis door Oost-Canada welke we samen met Barron Travel hebben opgezet begint en eindigt in Toronto, provincie Ontario (1). We hebben ervoor gekozen om grote steden en natuurschoon op deze reis te combineren. Via Gananoque (2) rijden we naar Montreal, provincie Quebec(3), om vervolgens naar Quebec City (4) als uiterste oostelijke punt van de reis. Hierna gaan we de uitgestrekte bossen in naar het Lake Sacacomie (5). Na een rondje golf is hoofdstad Ottawa (6) de laatste stad die we bezoeken. Via het Gangonquin Parc (7) en de Blue Mountains (8) zakken we af naar de Niagara Falls (9) in het zuidelijkste puntje van Canada op de Amerikaanse grens. Om vervolgens vanuit Toronto weer naar huis te vliegen.

 Toronto

De stad Toronto is Engels georienteerd, en is het financieele centrum van Canada. Hoge wolkenkrabbers bepalen de skyline en de CN Tower is met 553,5 meter het hoogste punt van Toronto, Canada en de rest van de wereld. Een hele uitdaging om (met hoogtevrees) op de glazen bodem te gaan staan en 346 meter naar beneden te kijken…… De rode Engelse dubbeldekker van de hop-on-hop-off Sightseeing City Tour brengt ons naar de buitenwijken van de stad, en natuurlijk ook naar de vele bezienswaardigheden down town. Zoals het baseballstadion Roger’s Centre, de marina met de bootjes op Lake Ontario, de chinese wijk China Town, de hospital street met vijf ziekenhuizen en natuurlijk de wolkenkrabbers en CN Tower. Zie ook de City-trip Toronto.

Folklore

Vanuit Toronto rijden naar het oosten richting Montreal, en overnachten in een klein plaatsje Gananoque. In dit gebied is het Canada Upper Village gevestigd, het grootste openlucht museum van de Canadese historie. Gelukkig is het buiten het seizoen, en afgezien van bussen met schoolkinderen kun je live meemaken hoe de eerste bewoners van Canada vroeger geleefd hebben. Mensen in klederdracht vertellen in de boerderijen hoe dat ging en je waant je in die tijd terug.

Ook in het engelse Fort Henry, sinds 1832 een militair verdedigingsfort, spelen vrijwillgers in klederdracht na hoe het militair toeging in die tijd. Van het marcheren op de binnenplaats, het in formatie schieten van de infantarie tot het afschieten van een kanon door de artillerie. Leuk om een keer mee te maken.

 Montreal

De stad Montreal ligt in het franstalige gedeelte van Canada en kenmerkt zich door het samengaan van oud (haven, pakhuizen, pleintjes, kleine straatjes, kerken) en nieuw (bestaande en nieuw te bouwen wolkenkrabbers). De stad is ook het juridische hart van Canada en straalt dat ook uit met z’n gerechtsgebouwen en grote aantal (grote) bedrijven op fiscaal gebied. Ook hier weer veel standbeelden van bekende personen uit de historie, en natuurlijk van de veteranen uit de diverse wereldoorlogen. Het ondergrondse winkelcentrum is het grootste van Canada en strekt zich uit over 40 kilometer. Via een openbaar gebouw, ondergrondse of wolkenkrabber kun je onder de grond, of juist weer boven de grond komen. Vooral kleine winkels, maar ook immense eetpleinen worden door veel bezoekers bezocht. Zie ook de City-trip Montreal.

Quebec

Vanuit Montreal brengt Highway 40 West ons naar Quebec City. Hoog boven de St. Lawrence rivier is het chateau Frontenac beeldbepalend voor Vieux-Quebec. De oude binnenstad is door dikke muren omringd en in vroeger tijden bewaakt door de kanonnen van de Citadelle. In het lagere gedeelte van de stad (Ville-Baisse) zijn de trendy boutiques en de restaurants gevestigd. In een relatief klein deel van Quebec zijn alle bezienswaardigheden te vinden en midden daartussen staat ons hotel. Een prima uitvalsbasis dus voor de wandelingen naar het fort, het chateau, het parlementsgebouw en de verschillende (in hoogte sterk verschillende) delen van de stad. Zie ook de City-trip Quebec.

 Merengebied

De volgende stop is het bos- en merengebied halverwege Quebec en Montreal. De bossen zijn zeer uitgestrekt en zo ver je kunt kijken wordt je door groen omringd. De glooiingen in de weg varieeren van 14% stijging tot 16% daling, en aan het eind van een afslag rijden we recht op Lake Sacacomie af. Hier verblijven we in een houten chalet, met schitterend uitzicht op het meer en de bospartijen op de achtergrond. Zeker met opgaande en ondergaande zon is het een prachtig geheel en waan je je echt in Canada (ongerept, uitgestrekt en bijna geen mens te zien).

 Golfen

Op onze extra dag in het park rijden we naar een van de golfbanen in de omgeving, de golfclub Links o Loup in het plaatsje Louiseville. Het heeft in Canada zo’n drie weken hard geregend en dit is de eerste zonnige dag, ideaal golfweer dus lijkt het. Totdat we de baan zien en grote plassen duidelijk maken dat het hard werken wordt. Het zonnetje vergoedt veel, maar toch stoppen we maar na de eerste 9 holes. De golfcourse zelf is niet echt spectaculair qua voorzieningen, maar toch zijn de holes fraai aangelegd en ook het hoogteverschil zorgt ervoor dat je niet weet waar je de bal heen slaat. En het geluid van de kikkers is hier toch echt anders dan in Nederland, om over de eekhoorns, bevers en fraai gekleurde vogels maar niet te spreken.

 

Ottawa

De laatste grote stad die we bezoeken is hoofdstad Ottawa. Ruim opgezet met brede wegen en veel groen, en een combinatie van oud en nieuw qua kantoren, oogt deze stad heel relaxed. En dat is het ook, zeker als de temperatuur boven de 30 graden stijgt. Veel inwoners vermaken zich in de parken, en veel (herkenbare) kunstwerken verfraaien de stoepen. Natuurlijk bezoeken we het parlementsgebouw, met z’n fantastische houten bibliotheek en de toren met het fraaie uitzicht over de gehele stad Ottawa. Maar ook de Canada Royal Mint is als muntenverzamelaar een bezoek meer dan waard. En natuurlijk draagt het s’ avonds buiten lekker dineren op het terras van een Irish Pub bij aan de relaxte sfeer. Zeker een stad om nog een keer naar terug te gaan. Zie ook de City-trip Ottawa.

 Gangonquin Parc

Het tweede park waarin we verblijven is het Gangonquin Parc, een groot merengebied met een specifieke fauna. Vroeger waren er veel meer meren, maar deze zijn langzaam dichtgeslibd. Hierdoor voelt de bodum ook verend aan en zijn hier planten welke je alleen hier ziet. Dit is ook het gebied van de elanden, en vanuit onze lodge met kajak maken we rond de avondschemering per auto een tocht om deze dieren te spotten. Je moet geluk hebben dat ze dichtbij komen, en dat hebben we: in totaal 5 menshoge exemplaren zien we op en rond de weg. Inderdaad erg indrukwekkend om zo’n eland op minder dan 15 meter “in het echt” , dus in de vrije natuur, te ontmoeten.

 Blue Mountains

Verder naar het oosten liggen de Blue Mountains, en onderweg ernaar toe merk je dat de bewoners niet onbemiddeld zijn. Paardestoeterijen, uitgestrekte landerijen, en duurdere type auto’s doemen voor ons op. Het toerisme is hier duidelijk beter ontwikkeld, en dat merken we bij ons volgende hotel in de Blue Mountains: een nieuw gebouwd dorp aan de voet van de berg, en s ‘winters duidelijk een wintersportgebied. Nu in de zomer vervoeren de skilifts de mountainbikers die zich dan van boven naar beneden storten, met gevaar voor eigen leven lijkt het. Het “Disney-hotel” is leuk om een avond te vertoeven, maar dan snel naar de Niagara watervallen !

 Niagara Falls

Het laatste onderdeel van de reis is ook gelijk het spectaculairst: de Niagara Falls combineren bruut geweld (van het neerstortende water) met een hoge mate van commercialisatie. Hoge hotels met Falls-view worden uit de grond gestampd voor de toeristen, en vanuit het Hilton Fallsview is het vanaf de 32e verdieping dan ook een spectaculair gezicht. Als je bij de watervallen zelf staat had je ze eigenlijk toch groter verwacht. Maar als we met een speedboot een eindje verderop de wildwater capriolen uithalen als een 360 graden draai en surfen op de woeste golfen, dan realiseer je je dat dit bruut geweld is. De laatste stop is het vliegveld van Toronto, en zit een gave reis er weer op !!

 

  Klik HIER voor alle foto’s !!