België (2011): Kerstmis in de Ardennen

Reisinspiratie: Een paar dagen er tussenuit met de familie Van Schilt in december 2011, naar de Ardennen, op 280 kilometer van Elst.

De Ardennen

In het plaatsje Dochamp, niet ver van La Roche in het Vlaamse gedeelte van de Belgische Ardennen, heeft Anja namens oma een huisje gehuurd. Daar brengen we als familie met elkaar de kerstdagen door, als steun voor elkaar na het overlijden van Marja kortgeleden. Het (dubbele) huisje staat bovenop een heuvel, en de eerste nacht sneeuwt het zelfs. Maar niet genoeg om sneeuwkettingen nodig te hebben, en dat is maar goed ook want die hebben we niet.

 Familie-uitje

De hele familie is aanwezig gedurende de week. Oma is vrijdag met Anja en Jacques meegereden en zij hebben het huis en de omgeving al verkend. Geert en de jongens Niels, Mark en Thijs arriveren zaterdag, terwijl Pim en Petra met hun kids Kevin en Manon op tweede kerstdag aankomen. Maar dan zit ook iedereen met elkaar aan tafel om te genieten van de kookkunsten van Geert ! En de boeuf bourguignon van Anja, de puddingen van Niels en Mark en de taarten van Petra.

 La Roche

La Roche is wel het meest aansprekende plaatsje in dit gedeelte van de Ardennen. Tien kilometer, voornamelijke afdalen door de bossen, later arriveren we in dit plaatsje langs de rivier de Lesse. Hier kun je abseilen, kanovaren, mountainbiken en nog veel meer, maar wij slenteren rustig door het plaatsje heen. Veel restaurants en slagers, een vuurwerkshop, Wildwest-winkel, noem maar en het is er.  Zelfs de kerstman rijdt er op zijn arreslee door de straten.

De grotten van Han

Een bezoek aan de grotten van Han is natuurlijk een must, al zijn de grotten zelf in het plaatsje moeilijk te vinden. Met een treintje worden we naar de ingang van de grot gebracht,  en onder begeleiding van een gids lopen we 1,5 kilometer door de verschillende kamers en de gangen van het grottencomplex. Altijd weer indrukwekkend om te zien wat een rivier, in dit geval de Lesse, tot stand gebracht heeft. De stalagmieten (staand) en stalagtieten (hangend) zijn er in verschillende afmetingen en vormen een fraai geheel.