Frankrijk (2012): City-trip Parijs

Reisinspiratie: samen met Anja 4 dagen naar Parijs in februari 2012, een kleine 500 kilometer met de auto.

La Defense

Met onze leen-Prius rijden we comfortabel naar La Defense, de zakenwijk in het noorden van Parijs met de fraaie, hoge glazen wolkenkrabbers. Hier is ook ons hotel Sofitel Paris La Defense, een prima luxe hotel met vriendelijk personeel en uitstekend ontbijt. s’ Avonds lopen we over de boulevard met de kleurrijk verlichte gebouwen naar La Grande Arche. Van veraf klein, maar als je er vlak naast staat gigantisch groot. Al met al is ons hotel een prima uitvalplek voor een citytrip Parijs.

Parijs

Met de onvolprezen Metro ben je in 10 minuten in het centrum van de stad en met de hop-on-hop-off bus rijden we in 2 1/2 uur langs de meeste hoogtepunten van Parijs. En dat zijn er heel wat: de Eiffeltoren natuurlijk, Place de la Concorde, de vele bruggen over de Seine, te veel om op te noemen. Ondanks het jaargetijde zijn de buitenterrassen goed bezet en genieten we van het zonnetje.

Kerken

Kerken zijn er genoeg in Parijs. De Notre Dame is uiteraard een must om te bezoeken en met ons doen vele duizenden toeristen dat. De iets buiten de stad gelegen Sacre Coer zie je al van verre staan door de hoge ligging en na de klim (met lift op het eind) bezoeken we deze witte koepelkerk. Rondom de kerk is er veel vertier. Niet alleen van de Afrikaanse prullaria-verkopers die handig de politie ontwijken, maar met name ook door de vele kunstenaar op Montmartre die hun tekenwerk of muzikaal talent etaleren. Met name Place du Tetre is het epicentrum hiervan. Leuk om wat rond te flaneren.

Musea

We kopen een tweedaagse Museum-pas, waarmee we eveneens de lange wachtrijen kunnen omzeilen. Het Musée du quai Branly geeft de Franse scheepvaartgeschiedenis weer. En in het immense Louvre is eigenlijk alles wel te zien wat het kunsthartje begeert. Ook het gebouw, het vroegere koninklijk paleis, is zeer de moeite waard. Met name ook door de fraaie glazen piramides die er gedurende de laatste jaren geplaatst zijn. En natuurlijk het Musée de l’Armée waar de wapenfeiten zijn tentoongesteld van niemand minder dan Napoleon.

Napoleon

Wat zou Parijs zijn zonder Napoleon Bonaparte. Weinig natuurlijk. We beklimmen de Arc de Triomphe, de overwinningsboog met daaronder het graf van de onbekende soldaat. Toch best wel een forse klim, maar dan krijg je ook een mooi uitzicht over de gehele stad Parijs. In de Dôme des Invalides heeft Napoleon voor zichzelf een indrukwekkende laatste rustplaats gecreëerd, met een hele grote graftombe voor zo’n klein mannetje. Maar het zijn juist deze bouwwerken die Parijs zo anders maakt dan andere steden !

 

Klik hier voor nog meer reisinspiratie