Japan: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Historische monumenten van oud Kyoto (Kyoto, Uji en Otsu)

UNESCO Japan KyotoKyoto werd gebouwd in 794 naar het model van de hoofdsteden van het oude China. Het was de keizerlijke hoofdstad van Japan vanaf de oprichting tot halverwege de 19e eeuw. De stad was het hart van de aristocratische maatschappij die zich rond het keizerlijk hof schaarde tijdens de vier eeuwen van de Heian periode (794-1192). Kyoto was meer dan 1.000 jaar het middelpunt van de Japanse cultuur en illustreert de ontwikkeling van de Japanse houten architectuur – in het bijzonder de religieuze architectuur – en de kunst van Japanse tuinen, die tuinarchitectuur over de hele wereld heeft beïnvloed. Klik hier voor meer informatie.

Vredesmonument van Hiroshima (Genbakukoepel)

UNESCO Japan Hiroshima Peace MonumentToen de eerste atoombom ontplofte boven Hiroshima om kwart over acht ’s ochtends op 6 augustus 1945 – en 140.000 mensen omkwamen – was dit gebouw het enige dat overeind bleef in de buurt van het hypocentrum van de inslag van de bom, zij het in skeletachtige vorm. Het werd in die staat bewaard bij de wederopbouw van de stad en later bekend als de Genbaku (Atoombom) koepel. Niet alleen is het een grimmig en krachtig symbool van de meest destructieve kracht die ooit door de mens is gemaakt, het monument spreekt ook hoop uit voor wereldvrede en de uiteindelijke uitbanning van alle kernwapens. Klik hier voor meer informatie.

Itsukushima Shinto heiligdom

UNESCO Japan Itsukushima schrijnHet eiland Itsukushima in de Seto binnenzee is een heilige plaats van het shintoïsme sinds de vroegste tijden. Er zijn vermoedens dat het Itsukushima heiligdom werd opgericht in 593, hoewel het bestaan ervan niet is bevestigd tot 811. Het huidige heiligdom dateert uit de 12e eeuw en de harmonieus geplaatste gebouwen – gebouwd aan de voet van de berg Misen – tonen grote artistieke en technische vaardigheid. Het heiligdom speelt in op de contrasten in kleur en vorm tussen de bergen en de zee en illustreert het Japanse concept van landschappelijke schoonheid, die de natuur en menselijke creativiteit combineert. Klik hier voor meer informatie.

Heiligdommen en tempels van Nikko

UNESCO Japan NikkoNikko is een perfecte illustratie van de architectonische stijl van de Edo periode, zoals toegepast op shinto heiligdommen en boeddhistische tempels. De heiligdommen en tempels van Nikko, samen met hun natuurlijke omgeving, zijn een uitstekend voorbeeld van een traditioneel Japans religieus centrum, gerelateerd aan de shinto opvattingen over de relatie van de mens met de natuur. In deze – nog steeds actuele – religieuze praktijken hebben bergen en bossen een heilige betekenis en zijn het objecten van verering. Nikko is al eeuwenlang een heilige plaats, bekend om zijn architecturale en decoratieve meesterwerken die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de Tokugawa Shoguns. Klik hier voor meer informatie.