Griekenland (2012): Rondreis

Reisinspiratie: Rondreis met Anja per auto door het midden en zuiden van Griekenland tijdens de vakantie in september 2012.

De rondreis

Geland op vliegveld El Venizelos rijden we met de gehuurde Toyota Yaris in totaal 2.150 kilometer door Griekenland. Eerst bekijken we de stad Athene, om daarna op het schiereiland Peloponnesos en het centrum/midden de belangrijkste Griekse historische overblijfselen en de natuurschoon te bekijken. Om daarna nog enkele dagen in de buurt van Athene aan de kust uit te rusten en een dagje te golfen op de Atheense golfclub Glyfada Golfresort.

Athene

Athene is in september met 27 graden goed uit te houden, en ook van de smog merken we niets. Op de berg Akropolis bezoeken we uiteraard de belangrijkste tempel, het Parthenon, in 406 BC ter ere van de godin Pallas Athena gebouwd. Sinds een jaar of tien is men bezig de tempel weer in oude staat te herstellen, want veel is al afgebrokkeld. In het nieuwe, geheel uit glas opgebouwde Akropolismuseum staan de oorspronkelijke ornamenten opgesteld en geeft men de geschiedenis weer. Leuk om te zien en te leren.
Ook leuk om te bezoeken is het Panathenaic Stadium, een hoefijzervormig marmeren stadium met een athletiekbaan ter lengte van 1 stade (185 meter), dat plaats biedt aan maar liefst 68.000 toeschouwers. Tevens het hart van de Olympische Spelen van Athene in zowel 1896 als 2004. Met de hop-on-hop-off bus bezoeken we ook het National Archaeological Museum voor de laatste historische details, en dan hebben we genoeg oudheid gezien in Athene. In de schaduw rondlopen in het park bij het parlementsgebouw, of een drankje op een terrasje heeft dan onze duidelijke voorkeur.

De Peloponnesos

Via het Kanaal van Korinhe, loodrecht uitgehouwen uit de rotsen, rijden we het schiereiland op. In Epidaurus beluisteren we de perfecte akoustiek van het nog bijna in tacte theater, om daarna in Nauplion de 999 treden te beklimmen naar het, op 220 meter hoogte gelegen Palamidifort. Om er boven achter te komen dat je er ook per auto kon komen ! De Peloponnesos kenmerkt zich door het rijden op of haarspeldbochten door de hoge bergen, of je rijdt langs de kust. De natuur is prachtig, met als hoogtepunten de Diros grotten en de Vouraikos-kloof. De wegen zijn prima, maar wel valt duidelijk op dat de Grieken alle afval gewoon langs de weg gooien…..Ook hier genoeg Griekse oudheden om bij stil te staan: Mystras, met overblijfselen van de oudste Byzantijnse stad en gelegen tegen de bergrotsen. Monemvassia met haar kasteelstad op een rotseiland. En natuurlijk Olympia, met het heiligdom van Zeus, de geboorteplaats van de Olympische Spelen en de plek waar elke 4 jaar het Olympisch vuur ontstoken wordt.

Midden Griekenland

Via de fraaie (en dure) tolbrug bij Rion-Andirion rijden we het vaste land op. Gelijk zijn de bergen een stuk lager, de wegen breder en lijk je op de vlakke stukken land van het ene naar het andere industrieterrein te rijden. Niet echt aantrekkelijk om in te rijden, zeker niet met 34 graden. Wel heel fraai is het hoog op de rotsen gelegen Delphi, volgens de Griekse mythologie het centrum van de wereld. Bekend vooral van de imposante Apollo-tempel en de plaats waar de priesteres Pythia haar orakeluitspraken deed.  Zo’n 250 kilometer hoger op het vasteland bezoeken we in het plaatsje Kalembaka twee van de vijf Meteoren kloosters, gelegen op immens hoge stijle rotsen. Zowel Meta Meteron als Variaam zijn erg fraai, en je kunt je bijna niet voorstellen hoe deze kloosters in de laat Byzantijnse periode bijna handmatig gebouwd zijn.

Omgeving Athene

De laatste drie dagen overnachten we aan de Griekse kust vlakbij Athene, in het havenplaatsje Nea Makri aan de Golf van Marathon. Ook in de avond is het nog 29 graden, dus heerlijk buiten eten en op met name op zaterdagavond flaneert echt iedereen over de promenade. We bezoeken het vlakbij gelegen plaatsje Marathonos, bekend van de Slag bij Marathon en de soldaat die naar Athene rende, de boodschap van de overwinning overbracht en terplekke dood viel. Ook op deze zaterdag lopen tientallen de marathon over dezelfde route, gevolgd door meerijdende auto’s met knipperlichten aan. In het plaatsje Glyfada hebben we een teetime geboekt om toch nog een dagje te kunnen golfen, en gelukkig is er veel schaduw, want anders was de 36 graden niet vol te houden. Al met al een erg leuke vakantie, met veel natuurschoon en oudheidkundige interessante bezienswaardigheden. Met aardige mensen, maar ze moeten minder afval langs de weg gooien en de verkeersborden niet overal met grafiti en stickers bekladden. Zodat we minder vaak de verkeerde afslag nemen of geen idee hebben of we goed rijden  🙂

Klik HIER voor alle foto’s !!