Golfen in Zuid-Limburg (2013)

Reisinspiratie: Golftrip met een aantal golfvrienden in mei 2013 naar Zuid-Limburg, op 180 kilometer van Elst.

Golfbaan Brunssummerheide

2013Golf01Onderweg naar het zuidelijkste puntje van Nederland komen we langs Brunssum, vlakbij de Duitse grens. Samen met Hermien en Frans hebben we daar alvast de 9 holes baan geboekt op Golfbaan Brunssummerheide om alvast het golfgevoel te krijgen. Van de aanwezige 27 holes lopen we de blauwe 9, en die zijn (horen we later) het meest uitdagend. Gelijk al op de eerste hole moet je over 80 meter water slaan, en eindig je op de zeer hoog gelegen green. We zijn duidelijk in het Limburgs heuvel landschap, dus dat belooft nog wat voor het weekend ……

De uitvalsbasis

2013Golf02Via Pin High hebben we geboekt bij Best Western Slenaken in de gelijknamige plaats, 10 kilometer onder Maastricht, en voegen we ons bij onze golfmaatjes Gonny, Burt, Margriet en Nicole. Het hotel is prima, het weer is zonnig en zelfs warm, en vanaf het terras op de heuvel kijken we op het glooiende landschap rondom ons heen. Vakwerkhuisjes te zien in Slenaken, kerktorens steken boven de weidse groene vlaktes en bossen uit, en op de sterk stijgende bergweggetjes fietsen de amateur-wielrenners zich in het zweet. En wij kijken ernaar met een pilsje in de hand, wat wil een mens nog meer !

Golfbaan Wittem

2013Golf03Na een prima ontbijt zorgen we ervoor dat we op tijd zijn om rond 09.30 uur te kunnen afslaan op de Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem. De Golfbaan ligt fraai in een bosrijk gebied, en rond dit vroege tijdstip is het zeer rustig en zijn we alleen met het vogelgezang. Af en toe worden de vogels opgeschrikt door kreten van enthousiasme (Birdy !!!) of teleurstelling (nee, niet weer …..). Maar met het zonnetje in de nek, en het kleine briesje in de rug laten we de golfresultaten niet leidend zijn en genieten we van de ontspannen sfeer en onze flight genoten. Want daar gaat het tenslotte om: lekker relaxen in een mooie omgeving met gezellige mensen om je heen.

4 mei dodenherdenking

2013Golf04Deze zaterdag is het 4 mei, en aangezien de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten op enkele kilometers afstand ligt, besluiten Anja en ik hier naartoe te gaan. Een stukje Amerikaans grondgebied, gelegen te midden van de Zuid-Limburgse heuvels. Als we naar het parkeerterrein geleid worden valt gelijk op hoe druk het er vandaag is op deze speciale herdenkingsdag. Velen leggen een bosje bloemen bij de geadopteerde graven, en het is toch altijd weer indrukwekkend om geconfronteerd te worden met de enorme aantallen witte kruizen om je heen. s’ Avonds bij het eten vraag ik me af hoe men de minuut stilte om 20.00 uur zal aanpakken. Maar dat doet men heel netjes: de ober komt naar onze gezellig kletsende tafel, en geeft aan dat over enkele minuten de muziek uit zal gaan voor twee minuten stilte. Chapeau !!

Golfbaan Het Rijk van Margraten

2013Golf06Nadat we de avond ervoor het casino in Valkenburg onveilig hebben gemaakt (met zelfs een kleine winst !) checken we uit het hotel om 10 kilometer verderop via de Mergelroute uit te komen op golfbaan Het Rijk van Margraten. Op het terras heb je een fraai overzicht op de schuin liggende holes op de hellingen, al liggen de holes wel erg dicht en parallel aan elkaar. In de ochtend worden we getrakteerd op een openlucht blaos-orkest ter ere van Bevrijdingsdag, wat het golfen een speciaal Limburgse tintje geeft. Gelukkig hebben we dit keer wel een buggy kunnen reserveren. Die hebben we ook nodig om de vaart erin te houden, want ze hebben ons vlak voor een wedstrijd ingedeeld. Maar met wat langzamere flights voor ons worden we op de 14 hole al bijna ingehaald, en dat “drukken” komt het spel en het humeur niet ten goede. Dus maar gestopt met nog vier holes voor de boeg, om op het terras te bemerken dat alle stoelen geserveerd zijn voor de rotery-club en de wedstrijd. Na wat aandringen wordt er toch nog een tafeltje op het zonnige terras geregeld, maar de gastvrijheid is een Rijk baan niet echt waardig en hebben we in Groesbeek en Nunspeet het beter meegemaakt. Maar uiteraard laten we hierdoor ons zonnige en gezellige golfweekend niet bederven, en moe maar voldaan rijden we weer richting het oosten van het land.

2013Golf08   2013Golf05  2013Golf09 2013Golf10   2013Golf11  2013Golf07