Japan (2013): City-trip Kyoto

Land Japan

Reisinspiratie: City-trip Kyoto als onderdeel van de 16 daagse rondreis door Japan met Anja gedurende de vakantie in september 2013.

 

Kyoto

2013Kyoto139Kyoto is de op zes na grootste stad van Japan. Vanuit het Kyoto Hotel Okura, gelegen vlakbij de wijk Gion, maken we gedurende vier dagen een keuze wat we bezichtigen willen. Keuze genoeg : 1.800 tempels, honderden heiligdommen, historische gebouwen en befaamde tuinen. Kyoto is een ontspannen stad, waar men beter Engels spreekt dan elders in het land. Er lopen meer westerlingen rond, en als je niet oppast fietsen de Japanners je voor de sokken. Vlak bij ons hotel is de wijk waar de overdekte voedselmarkt is: honderden meters met aan beide kanten kraampjes en winkels met de lekkerste bekende, en met name onbekende ingrediënten.

 

Keizerlijk paleis

2013Kyoto109Het Kyoto Imperial Palace was de centrale woonplek voor de Emporer gedurende de periode 1331 tot 1869 in hoofdstad Kyoto. De macht deelde de Emperor met de Shogun, de leider van de overheersende Samoerai stam. Als je je als westerling vroeg aanmeldt, kun je een Engelstalige rondleiding krijgen door het paleis. Erg fraai, en zeker een aanrader. Niet alleen de paleisgebouwen zelf, maar ook de muurschilderingen zijn zeker de moeite waard. De Japanse tuin behoort tot de fraaiste in zijn soort, en met een temperatuur van boven de 30 graden is het daar goed toeven in de schaduw.

 

 

Sjoguns

2013Kyoto012Gedurende de verschillende eeuwen hadden achtereenvolgens 15 shogun’s de macht, en hun kastelen c.q. landhuizen zijn vanaf 1869 in bezit van de stad. Het bekendst is het Kinkaku-ji, het Gouden Paviljoen. Dit verblijf is helemaal in goud opgetrokken, maar doet wat kitcherig aan. Achter elkaar aanlopend ben je ook zo weer uit het complex. Fraaier vinden we Nijo Castle, waar het Ninomaru Palace een prima indruk geeft hoe Shogun’s leefden en hun onderdanen ontvingen. Vanuit verschillende poorten, omringd door een diepe gracht, kun je het complex betreden. De wal is opgetrokken uit grote, op elkaar gelegd stenen, op een zodanige wijze dat zij de trillingen van de aardbevingen konden observeren. Een van de redenen dat dit complex er nog steeds staat.

 

Shinto eigendommen

2013Kyoto081Bijna alle Japanners hangen het Shinto-geloof aan, waarbij de goden in vaak natuurvormen te vinden zijn: bergen, bomen, rotsen, etc.  In totaal zijn er zo vele miljoenen goden. Voordat men in een tempel gaat bidden, buigt men twee keer, en klapt vervolgens twee keer in de handen om de aandacht van de god te krijgen. In het boeddhisme hoeft dat klappen niet, want er staat slechts 1 boeddha voor je als god en die heeft je al gezien. De mooiste Sjinto Schrijnen zijn het Heian-jingu heiligdom, bestaande uit twee pagodes en vele rijk versierde gebouwen in Shinto-rood. Ook de Kiyomizu-dera tempel, bovenaan een zeer toeristisch straatje, is zeer populair. Vanuit hier heb je tevens een mooi uitzicht over Kyoto. En de Okazaki Shrine is het enige Shinto heiligdom waar het konijn wordt aanbeden, en wel voor de vruchtbaarheid.

 

Boeddhistische tempels

2013Kyoto077Sanjusangen-do is de tempel met de meer dan duizend gouden beelden van de boeddhistische godheid Kannon. Centraal hier staat het duizend-armige beeld van eveneens Kannon. Foto’s maken ten strengste verboden, en de monniken zijn er fel op en nemen je camera af bij ontdekking. Indrukwekkend omal die beelden op een rijtje te zien staan, en je krijgt een beetje het Chinese Terracotta leger-gevoel als je rondloopt. In de Chion-In tempel maken we boeddhistische ceremony mee, compleet met slaan op troms en geprevel van de monniken. Moet je niet te lang naar luisteren, want het monotone geluid gaat op je zenuwen werken.

 

Japanse tuinen

2013Kyoto116De fraaiste japanse tuin is toch die binnen de muren van het Imperial Palace, en duidelijk voor een keizer aangelegd. Het meest apart is de rotstuin bij de Ryonany tempel: een kleine droge steentuin met geharkt grind en 14 rotsblokken, die zee en eilanden voorstellen. Maar bij de meeste tempels is wel een fraaie Japanse tuin te vinden waar het lekker wandelen is in de schaduw van de bomen.

 

 

Klik HIER voor alle foto’s !!

2013Kyoto027   2013Kyoto037   2013Kyoto054 2013Kyoto056   2013Kyoto122   2013Kyoto134j