Japan (2013): City-trip Tokyo

Land Japan

Reisinspiratie: City-trip Tokyo als onderdeel van de 16 daagse rondreis door Japan met Anja gedurende de vakantie in september 2013.

 

Hotel

2013Tokyo007We verblijven 4 dagen in het Grand Prince Hotel New Takanawa, een groot hotel met 16 verdiepingen en 949 kamers. Een goede uitvalsplek op loopafstand van zowel de metro als spoorwegstation Shinagawa, aan de zuidkant van het centrum van Tokyo. Genoeg te doen hier, want er zijn rondom spoorstations vaak ook heel veel restaurants, barretjes en ander vermaak. Naast de vele restaurants in de verschillende hotels op het complex. Vanaf onze 15e verdieping hebben we een fraai uitzicht over de stad, waarbij opvalt dat er wel erg veel wolkenkrabbers in Tokyo zijn. Op zich niet zo gek voor een stad met zo’n 14 miljoen inwoners.

 

Vervoer

2013Japan232Het vervoer in Tokyo is super geregeld. De JR (Japan Railway) rijdt in precies een uur in een cirkel rond de binnenstad. Daarbinnen is een stelsel van metro lijnen met elkaar verbonden, en iedere 3 minuten komt er weer een trein. Je hoeft dus nooit lang te wachten, en een spoorboekje met vertrektijden is er dan ook niet. De mensen zijn er erg gedisciplineerd, en met name in de zeer drukke spits is dat bijna een vereiste.  En wil je bijvoorbeeld naar Kyoto toe, dan pak je de Shinkansen, de bullettrein welke met een snelheid van 250 kilometer per uur over het spoor raast. Erg comfortabel bovendien !

 

Shoppingcenter

2013Tokyo083Ginza is de wijk waar de grote warenhuizen zijn en de winkels van de bekende merken. Chanel, Armani, Gucci, Rolex…. ieder duur merk is in deze winkelstaart aanwezig. Maar als je in de etalages de prijzen van miljoenen yen’s omrekent naar euro’s, dan schrik je van de bedragen. Anja zag een leuk jurkje bij Gucci, maar de limiet van de creditkaart was (gelukkig) niet toereikend. De nieuwste snufjes op technisch gebied zijn er uiteraard ook in Ginza, en in de Sony building kopen we de nieuwste camera met speciale korting en als buitenlander krijgen we ook de belasting terug.

 

Wolkenkrabbers

2013Tokyo040Downtown Tokyo kent vele wolkenkrabbers, de een is nog hoger als de andere. Tot voor kort was de Tokyo tower, met de Eifeltoren als inspiratie, de hoogste zendmast met 333 meter. Sinds vorig jaar is de nieuwe SkyTree toren met 639 meter zelfs de op een na hoogste ter wereld, na de Burj Khalifa toren in Dubai met 828 meter. Vanaf het Sea-side Top Observatory op de 40e verdieping van de WTC gebouw heb je een mooi overzicht over de hele stad Tokyo. En de tyfoon van eergisteren heeft alle smog meegenomen, en daardoor is het uitzicht heel helder.

 

Parken

2013Tokyo038Het Hamarikyu-park ligt middenin de binnenstad en is een oase van rust tussen de vele wolkenkrabbers van Tokyo. Het is een fraaie tuin met bomen en vijvers uit de Edo-periode, compleet met twee duck-hunting fields. Hier werden vroeger als tijdverdrijf voor de shoguns en hun gevolg de eenden gelokt en met netten gevangen. Ook het Ueno-koen Park is favoriet bij de bevolking, ruim opgezet en met diverse musea en de dierentuin in de buurt. Ook hier verzamelt zich de lokale bevolking zich op zon- en feestdagen om zich met elkaar te ontspannen.

 

Musea

2013Tokyo070Het Tokyo National Museum is een fraai gebouw in het Ueno-koen Park in het noorden van Tokyo. Alle belangrijke Japanse historische voorwerpen zijn hier te vinden. Het Edo-Tokyo Museum is veel speelser van opzet, en geeft een inkijkje in de Japanse cultuur en hoe Japanners in de loop der decennia leefden. Hier mag je ook daadwerkelijk zitten in een riksja en in een huis lopen. In het ernaast gelegen Sumo-stadium zijn welliswaar wedstrijden sumo-worstelen, maar de goedkoopste kaartjes zijn (allang) uitverkocht en Euro 400 voor een kaartje vinden we iets te veel van het goede…

 

Tempels

2013Tokyo051Boeddhisme en Shintoisme gaan hand in hand in Japan, en 85% van de Japanners hebben beide geloven. In Tokyo zijn dan ook vele kleine en middelgrote tempels te vinden, veelal verscholen tussen de nieuwe gebouwen. De grootste tempel is de Senso-ji, in de wijk Asakusa. Een fraaie Shinto tempel, met een kolossale lantaarn van rood papier als blikvanger. Het is een groot tempelcomplex, met verschillende toegangspoorten. En als overal is de lokale middenstand ook hier aanwezig om de in grote getale aanwezige toeristen te voorzien van hun natje of hun droogje, of welke andere prullaria dan ook.

 

Vismarkt

2013Tokyo021De vismarkt in Tsukiji, officieel de Tokyo wholesale Metropolitan Market Centre, is de grootste vismarkt van de wereld. Per dag worden 3.000 kilo tonijn verkocht, naast de vele inktvissen, schelpdieren en andere vissen uit de oceaan. In het detailhandels gedeelte is het een drukte van belang, rijden elektrische wagentjes af en aan en wordt de tonijn ingevroren gesneden in kleinere stukken. Volgend jaar moet de vismarkt verhuizen naar een nieuwe plek. Officieel omdat de grond eronder vervuild is, maar de werkelijke reden is dat de gemeente de grond nodig heeft om de Olympische Spelen van 2020 daar te huisvesten.

 

Klik HIER voor alle foto’s !!

2013Tokyo048   2013Tokyo057   2013Tokyo024   2013Tokyo001   2013Tokyo034   2013Tokyo080