Japan (2013): Rondreis

Land Japan

Reisinspiratie: 16 daagse rondreis door Japan met Anja gedurende de vakantie in september 2013. Reisorganisatie: Tozai Travel.

 

De rondreis

Japan rondreisPer Boeing 747 vliegen we de 9.651 kilometers van Amsterdam Schiphol naar Narita Airport Tokyo in 10 1/2 uur. Na een verblijf van vier dagen in Tokyo, waaronder een dagtocht naar Nikko naar het tempelcomplex, reizen we per trein verder naar Hakone. Dit berggebied is met name bekend door de heilige berg Mount Fuji en de onsen. Het bergplaatsje Tsumago, in ere hersteld uit het verleden, is de volgende bestemming voordat we vier dagen in Kyoto verblijven. Per bullettrein reizen we door naar Hiroshima, en overnachten we enkele dagen op het eiland Miyajima. Aansluitend bezoeken we het herdenkingspark ter nagedachtenis aan de atoombom op Hiroshima. Om tenslotte via Kyota vanaf Kansai International Airport in Osaka terug te vliegen naar Amsterdam.

 

Tokyo

2013Tokyo041De hoofdstad van Japan, met maar liefst 13 miljoen inwoners. Doet westers aan met de vele wolkenkrabbers en moderne gebouwen, maar combineert dat met oosterse vriendelijkheid. De infrastructuur van treinen, metro en lokale treinen is prima op orde, en alles rijdt heel frequent en belangrijker: precies op tijd. Van de vele Japanse tekens begrijpen we niets, maar steeds vaker staat op borden ook de Engelse vertaling. Maar met de komst van de Olympische Spelen in 2020 op het programma mogen de Japanners wel eens beter Engels gaan spreken, want slechts enkelen kunnen dat redelijk goed. Zie meer in het verslag Tokyo.

 

Nikko

2013Japan023We maken een dagtocht naar het 160 kilometer verderop gelegen Nikko, waar het mausoleum van de eerste Shogun ieyasu Toqugawa te vinden is. Dit shinto-tempel complex, de Tosho-gu, kent diverse met bladgoud beklede gebouwen. Schitterend houtsnijwerk kenmerkt de tempels, en met name beroemd zijn de horen-zien-en- zwijgen-aapjes als versiering. Erg fraai en indrukwekkend om hier rond te lopen. Ook brengen we een bezoek aan de nabijgelegen Tamazawa Imperial Village, het zomerverblijf van diverse Japanse keizers. Soort Ikea bouwsysteem, met elke kamer weer anders ingericht, temidden tussen de bossen en de fraai aangelegde Japanse tuinen.

 

Hakone National Park

2013Japan060Per Shinkansen-trein gaan we naar Odawara en daarna per bus de bergen in naar het Fujiya Hotel, een van de eerste westerse hotels. Typisch Japanse stijl, met fraaie binnentuin, en erg chique. De specialiteit is snel duidelijk: trouwparty’s. De Hagane Free Pass brengt ons per bergtrein naar de kabelbaan, waar we zowaar de top van de Mount Fuji kunnen zien (is meestal gehuld in de wolken). Met een piratenboot gaan we het meer over naar de overkant. Tjokvol, want het is vakantieweekend voor de Japanners. Zeker een bezoek waard is het Hagone Open-air Museum, waar in het park allerlei verrassende en aansprekende beelden ( van o.a. Henri Moore) staan opgesteld. Picasso heeft zelfs een eigen permanent gebouw.

 

Tsumago

2013Japan122Vandaar reizen we wat langer, zo’n 4 uur naar het berggebied tussen Tokyo en Kyoto in. Eerst per Shinkansen (super express), dan de intercity (limited express) naar Nakatsugawa om vervolgens per lokale trein (no express) midden in de bergen in Nagiso aan te komen. Hotel Kisoji in Tsumago is dan niet ver meer per shuttlebus. Het is een grote ryokan, met vele honderden Japanse gasten en wij als enige westerlingen. In Tsumago heeft men een compleet dorp in de oude staat herstelt, zodat je een idee krijgt hoe Japanners een eeuw geleden leefden en woonden. 

 

Kyoto

2013Kyoto135Als we per Shinkansen in Kyoto aankomen valt gelijk op dat er veel meer westerse toeristen zijn. Dat men er veel fietst (daarvoor bijna geen fietser gezien) en dat men er veel beter Engels praat. Ook qua gebouwen vallen de verschillen met Tokyo op. Alleen rondom het Kyoto Railway Station staan wolkenkrabbers, maar al snel zijn de hoogste gebouwen niet hoger als 15 verdiepingen. En tempels staan er bijna op de hoek van iedere straat. In totaal zijn er rond de 1.800 tempels aanwezig…. Kyoto is een erg ontspannen stad, met vriendelijke mensen en genoeg te bekijken voor 4 dagen. Zeker met de 30 graden zon die we hebben ! Zie meer in het verslag Kyoto.

 

Miyajima eiland

2013Japan145Met de bullettrein rijden we van Kyoto naar Hiroshima, en via een lokale trein en de veerpont komen we aan op het tempeleiland Miyajima. De befaamde 16 meter hoge, in zee staande, rode Torii van de Shinto-tempel Itsukushima-jinja is het kenmerk van het eiland. We slapen de komende twee nachten in minshuku Morinoyado en vandaar uit bezoeken we het leuke Miyajima Public Aquarium. Ook het boeddhistische tempelcomplex Daigan-ji in de bergen is een bezoek meer dan waard, met aansluitend een ritje per kabelbaan van 2,5 kilometer naar de top van de berg Misen. De Uquisuhodo “nature walk” lijkt niet ver, maar met alleen maar klimmen en dalen valt het vies tegen. Maar de voldoening is groot !

 

Hiroshima

2013Japan222Voordat we per bullettrein weer terug naar Kyoto vertrekken bezoeken we in Hiroshima het Park van de Vrede, met de A-bom Koepel als blijvende herinnering aan het vallen van de atoombom op Hiroshima als afsluiting van de tweede wereldoorlog. Hier laat men zien wat de gevolgen zijn geweest, en wil men iedereen bewust laten worden dat een dergelijke verschrikking nooit meer mag gebeuren. De Japanse schoolkinderen brengen regelmatig een bezoek aan het herdenkingsmonument voor de overleden kinderen van de atoombom, en we zijn er getuigen van als als zij met hun hele klas een gebed uitspreken. Een indrukkend einde van een indrukwekkende reis door Japan !

 

Klik HIER voor alle foto’s !!

2013Japan071   2013Japan161   2013Japan013 2013Japan044   2013Japan053   2013Japan042