Oman (2015): Muscat en Khasab

Oman

Reisinspiratie: Bezoek aan Muscat en Khasab als onderdeel van de 15-daagse cruise-reis op de Perzische Golf en Golf van Oman met Anja in januari 2015.

Oman
2015Oman094
Het Sultanaat Oman is een van de grotere landen in het Midden-Oosten. Een groot gedeelte van het land is door bergketens gevormd, en de meeste inwoners wonen dan ook in de steden aan de kust. De olie-dollars zorgen ervoor dat Oman ook meegroeit in de vaart der volkeren, maar de sultan wil dat de Omaniërs ook voor het geld werken en iet alleen de luxe baantjes uitvoeren (zoals in de Verenigde Arabische Emiraten). Maar uiteraard betaalt men ook hier geen belasting, is alle gezondheidszorg gratis en is een minimum-salaris gegarandeerd (alleen voor de oorspronkelijke inwoners)

Muscat
2015Oman076
Het bezoek aan Oman is onderdeel van de TUI cruise door het Midden-Oosten. Muscat is met 1 miljoen inwoners een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Vlak bij de haven in de wijk Mutrah ligt de bekende soek, de Oriëntaalse bazaar waar kleurrijke kleden, geurige wierook en vaak dezelfde prullaria de overhand hebben. En in de haven ligt ook de Al Said, de op 1 na grootste boot ter wereld van Sultan Qabous.

Paleis van de sultan
2015Oman069
In het oorspronkelijke Musqat, ingesloten tussen de rotsen, ligt het fraaie paleis van de Sultan, het Qasr al-Alam. Het is een kleurrijke mengeling van islamitische, westerse en futuristische stijlen. Het bladgoud schittert in de zon en ook de tuinen eromheen worden supergoed onderhouden. Dit paleis wordt door de sultan voornamelijk gebracht om (buitenlands) bezoek te ontvangen.

Sultan Qubous Grand Musque
2015Oman026
Uiteraard bezoeken we ook deze prachtige moskee, de grootste van het land. Het tempelcomplex met de gouden koepel en vijf minaretten biedt plaats aan maar liefst 20.000 gelovigen. De gebedshal is zeer indrukwekkend, niet in het minst door de 35 kroonluchters van Swarovski-kristal. En ook leuk om Anja een keer met hoofddoek te zien rondlopen, wat thuis in Nederland niet elke dag gebeurt !

Barka
2015Oman039
In het plaatsje Barka gaan we naar het strand, waar vis en fruit wordt verhandeld. Vanuit de vissersboten wordt de gevangen vis direct naar de visafslag gebracht, waar een ouderwets ritueel met oude wijze mannen plaatsvindt om de vis van eigenaar te laten wisselen. Verser kan de vis niet zijn ! Het is een komen en gaan van luid discussiërende mannen die als taak hebben voor de vis te zorgen. De Omaanse vrouwen kopen meer de specerijen  in.

Nakhl
2015Oman048
Aan de voet van het Hajjar-gebergte, en hoog gelegen op een rotsheuvel, troont het lemen Nakhl-fort uit over de omliggende oase. Het is een van de belangrijkste forten van Oman, te midden tussen duizenden dadelpalmbomen en een ingenieus irrigatiekanaal. De warmwaterbronnen Al-Thowarah zijn voor de Omani’s een geliefde plek voor familie-uitjes, compleet met BBQ.het plaatsje Barka gaan we naar het strand, waar vis en fruit wordt verhandeld. Vanuit de vissersboten wordt de gevangen vis direct naar de visafslag gebracht, waar een ouderwets ritueel met oude wijze mannen plaatsvindt om de vis van eigenaar te laten wisselen. Verser kan de vis niet zijn !

Khasab
2015Oman087
In het noordelijkste puntje van Oman, gelegen aan de Straat van Hormuz, ligt het schiereiland Musandam. De hoofdstad Khasab dient als tijdelijk haven voor ons cruise-schip. Met een kolonne 4×4 landrovers rijden we de door de stenen fjorden de berg Jebel Harim op. Onderweg gaat het soms stijl omhoog, maar op 1.600 meter is het dan ook genieten van het spectaculaire uitzicht !

fotocameraKlik HIER voor alle foto’s !!

 

2015Oman014   2015Oman021   2015Oman0422015Oman095   2015Oman107   2015Oman111