VAE (2015): Emiraat Fujairah

VerArabEmiraten

Reisinspiratie: Bezoek aan het Emiraat Fujairah van de Verenigde Arabische Emiraten als onderdeel van de 15-daagse cruise-reis op de Perzische Golf en Golf van Oman met Anja in januari 2015.

Emiraat Fujairah
DSC02469
Fujairah is het zevende en kleinste emiraat van de VAE. Hier zijn geen olie- of andere grondstoffen, maar in de haven wordt wel alle olie opgeslagen welke geëxporteerd wordt naar het buitenland. Japan is daarbij het nummer 1 exportland van olie. En Japan is daarbij ook zeer geliefd als importland van auto’s. Voornamelijk om de aantrekkelijke prijsstelling en beschikbaarheid van onderdelen. Maar ook vanwege de robuuste airconditioning, want in de zomer kan het hier 45 + graden worden ….

Bidiya Moskee
DSC02534
In Bidiya staat de oudste (300 jaar) en met 53m2 kleinste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. De vier koepeltjes zijn gebouwd uit koraalsteen, klei en kalk. Als niet- moslim mogen we helaas niet naar binnen en daar wordt door een plaatselijke beheerder streng op toe gezien. Als je op de erboven gelegen rot staat zie je pas hoe klein deze tempel is.

Forten
DSC02481
Fujairah kent vele forten, maar we bezoeken er twee. De eerste is het Fujarah fort, fraai gerestaureerd en ook van binnen te bezichtigen. De plaatselijke bewaker neemt het ervan en ligt op een bed naar de muziek op z’n iPod te luisteren. Het tweede fort ligt fraai gelegen midden in de Bitnah-Oase en omsloten door het Hajjar-gebergte. Een heel fraai gezicht en je waant je terug in de oudheid van de tijden van de Bedoeïen.

Masafi-pas
DSC02506
Met de bus rijden we omhoog door het Hajjar-gebergte, roodkleurige stenen rotsen en kurkdroog. Hier en daar brengen palmbomen wat kleur in het landschap, maar voor de rest is het steen, steen en nog eens steen. De hoogste pas is de Masafi-pas, hooggelegen en met een prachtig uitzicht over de omgeving. Ondanks het kale landschap wonen er her en der nog verschillende families in de bergen, in schamele hutjes. Niet te geloven dat ze het daar uithouden.

DSC02507   DSC02475   DSC02492   DSC02531   DSC02526   DSC02496