Italië (2015): Rondreis Sicilië

Land Sicilie

Foto PinHigh Reisinspiratie: 15 daagse rondreis met Anja gedurende de vakantie in september 2015 door Sicilië. Reisorganisatie: Pin High.

De rondreis

SicilieDe rondreis door Sicilië is dit keer een combinatie van golfen en het bekijken van het eiland. Met Ryanair vliegen we van Eindhoven naar Catania, om vervolgens een auto te huren bij Avis. In totaal rijden we 1.850 kilometer en verblijven we in het Zuiden vlakbij Noto, in net Noordwesten bij Trapani en in het Zuiden weer om te golfen. Om vervolgens op twee plekken rond de Etna-vulkaan de rondreis te beëindigen, als laatste om wederom een golfballetje te slaan. Een geslaagde rondreis dwars door Sicilië, waarbij we kennis hebben gemaakt met de verschillende facetten van het eiland. Het Zuiden, Zuidwesten en Noordwesten zijn de fraaie gebieden, terwijl de kustlijn van Zuidwest-Sicilië veel industrieterreinen huisvest. Het midden van Sicilië is ruig, droog en bergrijk.

Zuid-Sicilië

2015Sicilie025Na aankomst op vliegveld Catania Fontanarossa halen we de huur-auto, een Renault Clio Sporter, op om vervolgens 80 km naar Masseria Degli Ulivi te rijden. Een rustiek gelegen, antiek landhuis (rond 1800), gelegen op 9 kilometer boven Noto, is ons verblijf voor de komende dagen. We bezoeken het plaatsje Ragusa, waarbij de Kathedraal (San Giovanni Battista) met zijn lage, brede voorgevel een voorbeeld is van de Siciliaanse barok. Overigens van binnen ook fraai om te zien.
Syracuse is voornamelijk bekend om het Archeologisch terrein Neapolis. Met name het Grieks Theater, een van belangrijkste uit de oudheid bewaard gebleven theaters ter wereld. Ook de groeven in de rotsen zijn leuk om te bezoeken. Zoals het Oor van Dionysius, waaruit de stenen gehaald werden voor de bouw van de tempels. Het Regionaal Archeologisch museum is een modern gebouw, waar de vondsten worden getoond die in het zuidoosten van Sicilië werden opgegraven.
De barokke gebouwen van Noto zijn uniek voor Sicilië. De kathedraal met z’n brede trap heeft mooie schilderijen in de koepels. Ook het er tegenover gelegen Palazzo Ducezio is fraai om te zien met de vele zuilen. De hele stad is Unesco werelderfgoed, en de hoop is dat het beschikbare geld nu wel gebruikt wordt voor het herstel van de gebouwen.
Golfen doen we op het schitterende golfcomplex Donnafugata Golf & Spa, gelegen op de heuvels en omringd door olijvenbomen. Meer informatie over het golfen is op het golfverslag te vinden.
Als we tenslotte naar Noordoost-Sicilië rijden doen we het stadje Caltagirone aan, bekend om de vervaardiging van keramiek. Een leuk stadje met veel hoogteverschil, voor een deel te overbruggen via de trap Santa Maria del Monte die 142 met majolicategels versierde treden telt.

 

Noordwest-Sicilië

2015Sicilie087Onderweg rijdend vanuit het zuiden bezoeken we het middeleeuwse havenstadje Cefalu. Smalle straatjes met overal balkons leiden naar de Kathedraal Piazza Domo, inderdaad een van de mooiste Normandische gebouwen op Sicilie. De plafonds en gewelfen bevatten kleurrijke mozaieken, indrukwekkend om te zien.
We overnachten in Arcudaci Agricultura, gelegen aan de westkust. Een grote gastvrijheid kenmerkt de gastheer. Van hieruit bezoeken we het natuurreservaat Reservo dello Zingaro, waar we 2 1/2 uur over de rotspaden langs de Tyrrheense Zee lopen. Vermoeiend, maar ongekende uitzichten maken het zeker de moeite waard.
Op de groene heuvels rond Castellammare del Golfo staat de Tempel van Segesta, met vlak erbij een Grieks amphitheater. Nog redelijk intact met een indrukwekkend heuvellandschap als decor.
Richting Trapani gaan we per kabelbaan naar het, hoog in de bergen gelegen, middeleeuwse stadje Erice. Leuk om rond te lopen op de oude plavuizen straten en vanaf het kasteel Castello di Venere het weidse landschap te bekijken.
In Trapani zelf zijn de zoutpannen een bezoek waard. Windmolens pompen het water uit de zoutbekkens en bergen zout liggen te drogen. Ook het centrum van Trapani is leuk om te bezoeken. De gebouwen zijn welliswaar nieuw, maar statig en monumentaal neergezet. Diverse moderne launch-bars geven cachet aan de binnenstad en het is er dan ook lekker druk. En dat terwijl de grote cruiseboat net vertrokken is.

 

Zuidwest-Sicilië

2015Sicilie153Het landschap op de terugweg naar Zuid-Sicilië wordt voornamelijk bepaald door heuvels met olijfbomen en wijngaarden. Het merendeel van de Siciliaanse wijnoogst komt uit dit gebied vandaan. Ook een tweetal archeologische vindplaatsen liggen in deze regio. We bezoeken Selinunte, een groot complex met verschillende Griekse tempels en de Akropolis. Geeft je een goede indruk hoe het vroeger geweest moet zijn.
Even verderop ligt de Valle dei Templi in Agrigento. Het is hier echter zo druk en oogt zo commercieel dat we dit maar aan ons voorbij laten gaan. Of zoals Anja zei: “we hebben genoeg ouwe meuk op een dag gezien”. De kustweg met z’n vele industriegebieden is ook niet echt uitnodigend, dus als toerist hoef je in dit deel van Sicilië niet te zijn.

 

Noordoost-Sicilië

2015Sicilie210De laatste streek op Sicilie waar we verblijven kenmerkt zich door de vulkaan de Etna. Ons uitvalsoort is Etna Quota Mille, een goed hotel vlakbij Randazzo. Uiteraard willen we de 3.300 meter hoge Etna op. Eerst per eigen auto klimmen op de stijle berghelling van Etna-Nord tot de Piano Provenzana op 1.810 meter. Vervolgens rijdt een verhoogde off-road truck ons via de lavastroom van de uitbarsting van 2002 naar 2.800 meter hoogte. De laatste 200 meter hoogteverschil overbruggen we te voet naar de krater. Helaas is door de rookontwikkeling weinig te zien van de krater zelf. Wel van de zwavelrots, totdat de wind draait en we door de rook niets meer zien en de stank van rotte eieren de ogen prikt en bijna ondraaglijk wordt. Gelukkig zien we in een ooghoek nog de gids in paniek snel wegrennen, roepend dat wij dat ook moeten doen…… had iets weg van de kapitein van de Costa Concordia die als eerste het schip verliet. Een ervaring om nooit meer te vergeten, ook de Etna zelf trouwens.
Het rotsdorpje Taormina, hoog boven de kust, is wel een aardig plaatsje, maar erg toeristisch. De volgende stop is het golfresort Il Piccolino waar we drie dagen verblijven. Een prima golfbaan en een redelijk hotel. Zie ook het golfverslag.
Vanuit hier vliegen we per helicopter butterfly.net voor een tripje rond de Etna. Helaas is het ook nu te bewolkt om in de krater te kijken, maar de vliegervaring is erg leuk.Tot slot bezoeken we nog een bergdorpje alvorens richting vliegveld te rijden. Vlak voor Catania nuttigen we aan zee nog een geweldige vismaaltijd, alvorens weer naar Nederland te vliegen. Wederom een geslaagde vakantie !!!

 

Klik HIER voor alle foto’s !!

 

2015Sicilie043   2015Sicilie062   2015Sicilie0662015Sicilie073   2015Sicilie112   2015Sicilie226