Verenigde Staten (2016): Rondreis Florida

Reisinspiratie: 14 daagse rondreis door Centraal- en Zuid-Florida met Anja, Hermien en Frans tijdens een vakantie in januari 2016.

 

Rondreis Florida

Florida2Vanuit Schiphol vliegen Frans, Hermien, Anja en ik met een Boeing 787 Dreamliner van TUI Fly naar Orlando Sanford waar onze rondreis begint. Bij autoverhuurder Alamo kunnen we gratis upgraden naar een grote Amerikaanse bak, een Dodge Journey SXT en deze bevalt prima gedurende de 2.900 kilometer. Eerst een week rondom Palm Coast in Centraal Florida, vervolgens rijden we naar de Golf van Mexico via de oostkust naar het zuiden. Natuurlijk bewonderen we de natuur van de Everglades en ervaren we de glamour van Miami Beach. Hierna rijden we weer noordwaarts om in het Kennedy Space Center een raketlancering mee te maken. Om vervolgens via Miami International Airport weer naar Schiphol vliegen.

 

Bed & Breakfast in Palm Coast

2016Florida160De inspiratie voor de rondreis Florida komt van Loek en Nelly Laurier. Zij stelden hun vakantiehuis met Bed & Breakfast voor een week ter beschikking als hoofdprijs voor een golfloterij op golfbaan Bleijenbeek. En die hoofdprijs, won ik! Samen met Anja, Frans en Hermien verblijven we samen met hen een week in hun zomerverblijf. Het huisje ligt in een fraaie woonwijk net buiten de stad Palm Coast, gelegen aan de westkust tussen Saint Augustine en Daytona Beach. Niet alleen het uitgebreide ontbijt, maar juist de gastvrijheid en gezelligheid van Nelly en Loek maken het een onvergetelijke vakantie.

 

Golfen

2016Florida042Eveneens onderdeel van de prijs is het golfen op een tweetal golfbanen. En ook in dit deel van Florida zijn er golfbanen genoeg. Loek regelt alles (greenfees en golfuitrusting) en zorgt ervoor dat we spelen op het nabij gelegen “The Cypress Knol Golf Course” en de golfbaan “The Club at Pelican Bay” naast het racecircuit van Daytona.
Ondanks het wat mindere weer gedurende deze week in Florida twee prima keuzes.

 

 

Central Florida

2016Florida052bDe temparatuur is vele graden lager dan normaal, dus zwemmen in het buitenbad is er niet bij. Per auto verkennen we de omgeving en daarbij is Saint Augustine verreweg het meest interessant. Historisch gezien vanwege het Spaanse fort Castillo de San Marcos uit 1672, dat opgezet werd nadat Amerigo Vespucci als eerste voet aan land had gezet. In dit plaatsje weet men dit gegeven goed commercieel uit te buiten, zonder dat het irritant wordt.
Centrale middelpunt hierin is de winkelstaat St. George, maar ook fraaie vuurtoren is een voorbeeld hiervan.  En zoek je een kwalitatief goed restaurant, dan is restaurant Colombia een prima keus.
De natuurparken in Central Florida zijn goed onderhouden. Het State Park Blue Springs is met name populair vanwege de aanwezigheid in het wild van 362 Manamee’s (zeekoeien). Indrukwekkend om te zien ! En het DeLeon Springs State Park is bekend om zijn genezende bronnen (en bij ons vanwege de zelf geproduceerde pancakes :-). Voor de autoraces op het circuit van Daytona zijn we net een dag te vroeg, maar ook zonder de races ogen de tribunes hoog, stijl en indrukwekkend.

 

Oostkust

2016Florida190Na de gewonnen eerste week in Palm Coast rijden we de tweede week rond door Florida. Het weer is gelukkig stukken beter geworden en als eerste rijden we naar de oostkust. Voordat we in Clearwater aan de Golf van Mexico aankomen beproeven we ons geluk nog even in het casino van Tampa. Maar een verlenging van de vakantie zit er helaas niet in. Dit gedeelte van Florida is compleet volgebouwd met grote tot zeer grote landhuizen en appartementen. Leuk voor even, maar veel interessanter is het Dali Museum in Sint Petersburg. Niet alleen het museum zelf is fraai om te zien, ook de werken van Salvador Dali zijn veel doordachter en geraffineerder dan ik vooraf had ingeschat.

 

 

Naar het zuiden

2016Florida204Verder naar het zuiden overnachten we in Fort Myers. Downtown is er die dag toevallig een musicfestival met verschillende bandjes binnen en buiten, met een zeer relaxte sfeer. Qua historie zijn de Edison en Ford Estates een aanrader. Drie iconen uit de Amerikaanse industrie kwamen hier in hun buitenverblijven bij elkaar en zorgden ervoor dat er een Amerikaans alternatief voor rubber kwam: Thomas Edison (ontdekker van de gloeilamp), Henry Ford (ontdekker van de gasturbine en maker van de eerste auto) en Harvey S. Firestone (bandenconglomeraat). Eigenlijk begon de Amerikaanse industriële revolutie dus op deze plek.
Het ernaast gelegen eiland Salinos met zijn Wildlife Refuge is de plek voor locals om zich te ontspannen, en dus doen wij dat ook.

 

Everglades

2016Florida266In Southern Florida is een bezoek aan het Everglades National Park natuurlijk een must. Hier zien we twee grote alligators in het wild op een meter afstand, gelukkig wel van een hoger gelegen boardwalk. De alligators waren bijna uitgestorven, maar zijn nu weer in grote getale aanwezig. Maar ook het drassige moeras, de stilte als je in het gebied rondloopt en de vele vogels rondom je heen maken een bezoek meer dan waard. Buiten het park scheuren we met een propeller boot door de moerassen heen. Een belevenis die eerlijk gezegd veel leuker was dan verwacht. Al heb je geen tijd om met je verrekijker naar alligators en andere dieren te speuren, want de boot maakt scherpe bochten en gaat best hard !

 

Miami

2016Florida290Een bezoek aan Miami is natuurlijk een must. En daarbij is de BigBus hop-on-hop-off een efficiënte wijze om de stad te verkennen. Grafiti kunstenaars van naam en faam hebben het oude stadscenter enorm geupgrade en de kunstenaarswijk Wynwood Walls is heel hip, trendy en vooral kleurrijk geworden. De bus brengt ons ook naar Miami Beach met z’n luxe hotels, peperdure automerken en miljoenenhuizen op eilandjes met luxe jachten ervoor. Het Miami zoals we dat uit de diverse tv-series kennen.
We eten s’avonds in de gezellige Marina, waarbij de sfeer het wint van de kwaliteit het voedsel. Snel weer de stad verlaten en op naar onze volgende bestemming.

 

 

Kennedy Space Center

2016Florida340Vanuit het zuiden rijden we via Fort Lauderdale weer naar Central Floria, meer specifiek: het John F. Kennedy Space Center. Hier zien we vanuit het Banana Creek Launch Viewing platform de lancering van de Atlas 5, een militaire raket voor GPS doeleinden. Wel vroeg op (04.00 uur), maar leuk om een keer mee te maken. Na afloop van het spektakel bekijken we de rest van het Space Center, zoals de enorme spaceshuttle en de Rocket Garden. En natuurlijk brengen we een bezoek aan het Imax-theater om een gave 3-D film over de ruimtereizen van de NASA te zien. Waarna we weer snel doorrijden naar het 300 kilometer zuidelijker gelegen Miami International Airport. De vakantie zit er weer op !

 

Klik HIER voor alle foto’s !!

2016Florida035   2016Florida045   2016Florida115 2016Florida199   2016Florida275   2016Florida311