Nederland (2016): Noord-Holland

NL

Reisinspiratie: Lang weekend in Nederland naar Noord-Holland met Anja in mei 2016.

Muiden

2016NH02Onderweg naar onze overnachtingsplaats Purmerend rijden Anja en ik langs het mooie plaatsje Muiden. Inderdaad vaak langs gereden, maar eigenlijk nooit bezocht. Trekpleister nummer 1 is daar het Muiderslot, het fraaist gerestaureerde kasteel in Nederland. En inderdaad, een bijzonder leuke plek te vertoeven. Zeker ook omdat kinderen met moderne spelletjes de oudheid kunnen nabootsen. In het stadje Muiden is het op deze zonnige Bevrijdingsdag ook erg gezellig, met veel bezoekers die op het bevrijdingsconcert afkomen.

Marken/Edam

2016NH15Op de doorreis naar Purmerend gaan we ook weer eens een keer naar Marken/Volendam/Edam, want het is alweer heel lang geleden dat we daar geweest zijn. Via de nieuwe dijk rijden we met de auto Marken binnen. Bij de keuze parkeerplaats of rotonde en weer terugkijken kiezen we toch maar voor het eerste. Een korte wandeling naar de haven en snel weer terug want het is op deze zonnige dag bomvol van de toeristen. Dat geldt in nog grotere mate voor Volendam waar we de auto niet eens geparkeerd krijgen. Snel door naar Edam waar het een stuk rustiger is. Leuk plaatsje met leuke huisjes en het ijsje smaakt in de zon opperbest. Deze omgeving hebben we voorlopig weer gezien.

Purmerend

2016NH25Purmerend is onze uitvalsbasis en we verblijven in het Van der Valk-hotel aan de grens van de stad. Op loopafstand van het centrum waar op deze Bevrijdingsdag de bevrijdingsconcerten worden gehouden. Heel veel publiek op een heel groot plein, omgeven door de vele terrassen van de vele kroegen. Erg gezellig en je krijgt het gevoel of je op het centrale plein in Maastricht loopt. De wijntjes smaken prima op het terras en na afloop slenteren we terug naar het hotel om van een prima diner te genieten.

Golfen op De Zaansche

2016NH28De volgende dag hebben we een tee-time geboekt op golfbaan De Zaansche. Een fraaie polderbaan met veel weiland, veel water en veel vergezichten. De eerste 9 holes zijn rond een waterpartij gedrapeerd en dat betekent veel ballen in het water. Maar vanaf de dijk zie je ze in ieder geval erin vallen en hoef je niet zo lang te zoeken. ook vandaag is het (gelukkig) weer erg heet, zeker voor de tijd van het jaar. De laatste holes moeten we lang wachten op onze voorgangers en dat merk je gelijk in de vermoeidheid (en in de score). Leuke baan om een keer naar toe te gaan.

Zaans Museum

2016NH32Het Zaans Museum, onderdeel van de Zaansche Schans, is een leuk museum over deze regio. Met name de succes van Albert Heijn (levensmiddelen) en Verkade (chocolade) bepalen voor een belangrijk deel het beeld van dit museum. Voor Verkade is er zelfs een aparte afdeling ingericht, met veel interactieve spelletjes. Zo kun je achter de band de koekjes sorteren en chocolade-repen inpakken, waaruit wel blijkt dat het voor de (voornamelijk) dames hard werken was met veel vingervlugheid. Erg interessant en vooral bij de posters, producten en tv-reclames veel punten van herkenning.

Zaanse Schans

2016NH35De grootste toeristentrekker bij Zaandam is de Zaansche Schans, waar vele nationaliteiten zich vergapen aan de fraai gerestaureerde molens. Ook het interieur van de eerste winkel van Albert Heijn is nagemaakt en deze winkel staat bol van de nostalgie. Het complex is eigenlijk een groot openluchtmuseum en in de zon is het hier helemaal goed toeven. Al kunnen we ons voorstellen dat in de echte toeristenperiode het hier helemaal zwart ziet van de bussen en de toeristendrommen. Gelukkig was dat vandaag nog niet het geval en is het (ook voor ons) alleen maar genieten.

Museum Broeker Veiling

2016NH48In het plaatsje Broek op Langedijk bezoeken we nog het museum dat de eerste veiling herbergt waar de tuindersproducten op afslag werden verkocht. Van het Rijk der Duizend Eilanden zijn nog maar enkele tientallen eilandjes over, waar de tuinders hun bootje met een houten kloet voortbewegen. Wij bekijken de eilandjes met een grotere boot en bezoeken aansluitend de Broeker Veiling. Op een bootje worden de tuindersproducten binnengevaren en door de veilingmeester op een grote klok geveild van hoog tot laag. Degene die het laatst druk heeft het betreffende product gekocht. Ook nu worden allerlei groentes door de veilingmeester op een ludieke wijze aan het publiek verkocht. Heel leerzaam en een leuke afsluiting van een prima lang weekend!!

2016NH12   2016NH23   2016NH03 2016NH39   2016NH36   2016NH46