Duitsland (2017): City-trip München

Citi-trip München met Anja in april 2017. Per auto 1.600 kilometer gereden (heen en terug) naar de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Bayern (Duitsland).

Hotel Schiller in Olching

Onze uitvalsbasis voor de city-trip Munchen is Schiller’s hotel in het kleine plaatsje Olching, zo’n 14 kilometer boven München gelegen. Maar voor we daar aankomen hebben we er 800 km opzitten. Soms hard kunnen doorrijden op de snelle Duitse snelwegen. Helaas was dat maar heel kort en voornamelijk op het eind van de reis. Het grootste deel van de reis kenmerkte zich door stilstaan in een van de vele files, meestal door wegwerkzaamheden waarbij oo een complete snelweg afgesloten was. Het is een prima hotel, met goede faciliteiten en vlak bij de S-Bahn gelegen.

Golfen

In het plaatsje zelf ligt de Olchinger Golfclub, waar we 9 holes lopen. We hebben onze eigen golfuitrusting bij ons, het voordeel van een city-trip per auto. Voordeel van het vroeg starten (09.00 uur) is dat het lekker rustig is. Nadeel blijkt dat er op iedere hole wel 2 greenkeepers voor je of naast je rijden om de baan te onderhouden. Heel irrirant, vooral omdat ze niet echt rekening houden met de golfers.
Wel een mooie bosbaan, met heel snelle greens en kortgemaaid gras. En dat is dan weer het voordeel van goed en gedegen onderhoud van de golfbaan.

 
DC Dachau

Op 12 km afstand ligt de memorial site van het concentratiekamp Dachau uit de tweede wereldoorlog. In München werd de SDAP onder Hitler groot en Dachau werd als voorbeeld-concentratiekamp opgezet. Politieke dissidenten, joden en anders denkenden moesten veel en hard werken op de “plantage” tot men van uitputting stierf. Of werden na een dag hard werken gestraft als de vloer in de barakken niet genoeg glansde. Vele duizenden stierven in DC Dachau of werden van hieruit naar andere vernietigingskampen afgevoerd. Indrukwekkend om op deze plek te lopen en jezelf te realiseren wat men hier meegemaakt moet hebben.

München

Met de S-Bahn van Olching naar Munchen Marienplatz is het een klein half uur, en het eerste fraaie gebouw dat we zien is het Neues Rathaus in hartje centrum. Hoogtepunt is de Residentz, het voormalige residentie en schatkamer van de hertogen en Beierse koningen. Veel pracht en praal qua sieraden en fraaie vertrekken in het paleis. Het is een zonnige dag met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden, dus ook in de stad zoekt men verkoeling op een van de vele terrasjes. Per S-bahn gaan we ook naar het Olympisch Stadion waar in 1972 de Olympische Zomerspelen gehouden worden. Nu een fraai park waar de lokale bewoners zich ontspannen en toerisen een kijkje nemen in de diverse sportarena´s. Ook het nieuwe HQ van autofabrikant BMW is prominent aanwezig, compleet met een gigantische showroom. Na in het park lekker geslenterd te hebben, al was het wel heel warm, rijden we de volgende dag weer naar huis. Wederom van file tot file, maar achteraf gezien was dat te verwachten door de drukte van de pinksterdagen.