Trip naar Zuid-Limburg (2018)

Reisinspiratie: Kort lang weekend naar Zuid-Limburg met Anja in juni 2018. 

Golfen in Brunssum

Op de heenreis naar Slenaken hebben we eerst een tee-time gereserveerd op Golfclub Brunssummerheide. We hebben hier al eens eerder gespeeld en hebben ons toen prima vermaakt. De eerste negen holes (blauw) zijn sterk heuvelachtig en je waant jezelf in Zuid-Duitsland. Geen enkele bal ligt recht, altijd schuin naar beneden of net iets omhoog. Moeilijk dus als he dit niet gewend bent. Het weer is ook lekker en ook dit keer vermaken we ons prima. En we spreken af dat we hier nog een keer terugkomen.

Slenaken

Onze uitvalsbasis voor de drie dagen is hotel residentie Slenaeken in Slenaken, gelegen in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg. Zelfs plaatsen als Valkenburg liggen nog hoger op de kaart. Het hotel is niet groot, maar wel heel gezellig en de vier gangen-diners zijn prima. Ook gezien de prijsstelling een aanrader. Van hieruit verkennen we het glooiende landschap via de kleine landweggetjes en binnen een uur zit je zowel in BelgiĆ« en Duitsland.

Kasteel Hoensbroek

Met de museumkaart brengen we een bezoek aan Kasteel Hoensbroek, een fraai gerenoveerd kasteel dat een bezoek meer dan waard is. Op de binnenplaats staan voor de kinderen allerlei springkussens en oudhollandse spelletjes en ook in het kasteel zelf wordt goed gebruik gemaakt van audio-visuele hulpmiddelen. Zo wordt het in de gevangenis helemaal donker en neemt een stem je mee naar de omstandigheden van toen. En leren we dat de eigenaren van Kasteel Hoensbroek van dezelfde familie zijn als de huidige bewoner van Schloss Haag in Geldern, de golfplaats waar we regelmatig een balletje slaan.

Aachen

Aachen ligt op een steenworp afstand net over de grens en Margriet heeft ons warm gemaakt voor het fraaie stadhuis en de bekende Dom van Aken. Het stadhuis van Aken is een grotendeels 14e-eeuws stadhuis en niet alleen aan de buitenkant erg fraai. Het paradepaardje is de Kroningszaal, welke eertijds werd gebruikt voor het kroningsmaal volgend op de kroning van de Rooms-Duitse koningen. De Dom van Aken is vooral bekend als de begraafplaats van Karel de Grote, maar de vele kleurrijke glas-in-lood ramen en de kapelvorm maken het een fraai geheel.

Maastricht

Als we dan toch zo dichtbij zijn kan een hernieuwd bezoek aan de binnenstad van Maastricht natuurlijk niet ontbreken. We parkeren de auto in het nieuwe winkelcomplex Mosae Forum en wandelen door het centrum naar de Markt, het Vrijthof, het stadhuis en de vele gezellige straatjes. Heel apart blijft de boekenwinkel in de voormalige kerk, de combinatie veracht je niet maar blijft erg prikkelend. Weer terug naar Slenaken en dan zit de korte trip naar Zuid-Limburg er weer op. We waanden ons weer even in het buitenland met z’n glooiende heuvels, uitgestrekte velden en fraaie dorpjes in de Limburgse taal.